recept voor Portugese aioli

Portugese aioli

Als je op zoek gaat naar aïoli in een Portugese supermarkt zul je normaal gesproken niet zoveel vinden.... lekkere sauzen, zoals aïoli maakt een Portugees liever vers. Gelukkig is de staafmixer ook in Portugal inmiddels een een bekend gereedschap. Hiermee heb je binnen de kortste tijd een hemelse aïoli, vers en zelfgemaakt!

Ingrediënten (voor een jampotje (bonne maman) vol:

  • koriander naar smaak
  • een snuf (theelepeltje) zout
  • een theelepeltje mosterd (sterkte naar smaak)
  • 2-3 teentjes (verse) knoflook
  • Verse citroendruppels naar smaak (2-3 theelepels)
  • 2(L)-4(S) eierdooiers
  • 150 gr neutrale plantaardige olie (bijv. zonnebloemolie) 
  • 30 gr olijfolie Casa Anadia (kies naar smaak een hele zachte (tribuut) of wat steviger (D.O.P.))

Bereiding:

Kies een maatbeker die redelijk nauw om je staafmixer sluit. Met teveel ruimte lukt het niet.

Gooi de koriander, het zout, de knoflook, het citroensap, de mosterd en de eidooiers bij elkaar in de maatbeker. Daarna zet je de staafmixer er alvast overheen.

Hierna giet je 150 gram (ongeveer 165 ml) neutrale plantaardige olie (zonnebloem) via je staafmixer erbij. Hierna 30 gram (33 ml) olijfolie naar smaak. Hoe sterker de olijfolie van smaak, hoe meer de aioli ernaar zal smaken. Wees bescheiden met de olijfolie, anders wordt het eindresultaat snel te sterk... Onze Casa Anadia Junior is perfect als je een hele zachte aioli wilt maken.

Nu beweeg je de staafmixer langzaam naar boven en meng je de ingrediënten tot je mooie, mayonaise achtige substantie krijgt. Zorg dat alles op kamertemperatuur (18-20 graden) is en niet te koud! Wees ook voorzichtig met het citroensap, teveel houdt de aioli dun!

Normaal gesproken gaat zo goed. Schep alles over in een jampot die je met kokend water schoongemaakt hebt en bewaar het in de koelkast. Deze aioli houdt je gemakkelijk 2-3 weken goed, wel in de koelkast.

Lekker op een stukje versgebakken brood, maar ook bij kipkluifjes of een andere hartige snack!

Succes! 

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.