PortoSeguro - het port merk van viva sua vida

 

PortoSeguro is een van de handelsmerken van Manoel D. Poças Junior. Een van de gevestigde handelshuizen in Vila Nova de Gaia. Poças Junior is een van de laatste familiebedrijven die nog steeds handelt. Wijnen worden verkocht onder de namen Porto Poças, Pousada Porto en PortoSeguro.

De oprichter, Manoel D. Poças, was een boerenzoon die op twaalfjarige leeftijd begon als loopjongen voor een verzekeringsmaatschappij in Porto. Omdat zijn werkgever, Rawes, voor Lloyds in Londen werkte, kwam hij dagelijks in contact met expeditiebedrijven. Toen hij op 22-jarige leeftijd op zoek ging naar een andere baan, was het dus logisch dat hij bij een expediteur terecht kwam, de firma Ferreira. Omstreeks deze tijd ging het slecht met de handel, maar tegen het einde van de eerste wereldoorlog ontstond er weer een bloeiperiode die duurde tot de wereldwijde recessie van de jaren '30.

Manoel Poças zag een kans en richtte zijn eigen bedrijf op onder de naam Poças & Comandita. Zijn partner en financier was zijn  oom , Manoel Francisco Gomes Junior, voormalig bedrijfsleider van het porthuis Hunt, Roop & Co. Deze vennootschap duurde 6 jaar. Daarna ging het bedrif verder onder de huidige naam. Omdat het moeilijk zou worden een plek te verwerven in de gesloten markt van bestaande expediteurs, richtte men zich vooral op het leveren van brandy aan andere bedrijven. Naarmate de portverkoop toenam, steeg de vraag naar brandy (zie ook hierboven hoe port wordt gemaakt).

Het verliep allemaal niet even soepel. Na de staatsgreep van 1926 gaf de nieuwe dictator, Salazar, het monopolie voor de verkoop van brandy aan de overheid. Hierdoor verdween de bestaansreden van het bedrijf. Pas op dat moment stapte Poças over op de wijnhandel. Door de schulden van een klant had men toevallig net Quinta das Quartas in handen gekregen, waar men nu nog steeds de eigenaar van is. Hierna volgden er voorspoedige jaren, zelf gedurende de jaren '30 van de vorige eeuw, toen veel bedrijven de verkoop af zagen nemen. De Tweede Wereldoorlog bleek echter voor iedereen in de porthandel rampzalig. 

 

Ook in de jaren na de oorlog bleef het slecht gaan. Het bedrif ging zelfs mijn ten onder door het afsluiten van een zeer slechte deal. Pas medio de jaren '50 van de vorige eeuw ging het weer wat beter en daarna, in de jaren '60 zelfs weer uitstekend. Manoel ging in '66 met pensioen. Een paar jaar daarvoor waren zijn familieleden al in het bedrijf gestapt. Door de toename van de verkoop, en de de daarbij horende goede bedrijfsresultaten, heeft men gedurende de laatste 3 decennia van de vorige eeuw bijzonder veel geïnvesteerd in nieuwe wijngaarden en apparatuur. De eigen wijngaarden, Quinta das Quartas, Val de Calos en Santa Barbara leveren momenteel slechts een kleine 10% van de totale productie welke voornamelijk onder het label PortoSeguro verkocht wordt. Een beperkt deel van de oogst (minder dan 15%) wordt nog met de voet getreden, de rest wordt geproduceerd met een machinaal pompsysteem. Naast de reguliere tawny, ruby en witte ports produceert men in de goede jaren ook colheita's (sinds de jaren '60) waarvan wij de 2000 in het assortiment hebben en LBV's (late botteled vintages) en vintages (waarvan we de 2016 in het assortiment hebben). Hiernaast is er uiteraard ook een ruime keuze in oudere tawny's. De 10 jaar oude en de 20 jaar oude zijn te koop via onze webwinkel.