Bacalhau à Brás

Bacalhau à Brás is een traditioneel Portugees gerecht dat bereid wordt met gezouten en gedroogde kabeljauw, eieren, aardappelen en ui. Hier is een recept voor Bacalhau à Brás:

Ingrediënten:

- 400g gezouten en gedroogde kabeljauw (bacalhau)
- 500g aardappelen, in dunne stroken gesneden (als voor frietjes)
- 4 eieren
- 2 grote uien, dun gesneden
- 4 teentjes knoflook, fijngehakt
- 1 bosje verse peterselie, fijngehakt
- 100 ml olijfolie
- Zout en zwarte peper naar smaak
- Olijven (optioneel, ter garnering)
- Verse citroenpartjes (optioneel, ter garnering)

Instructies:

1. **Ontzout de kabeljauw:**
- Week de gezouten kabeljauw minstens 24 uur van tevoren in koud water. Ververs het water regelmatig om het zout te verwijderen.

2. **Bereid de kabeljauw:**
- Kook de ontzouten kabeljauw in een pan met water tot hij gaar is, ongeveer 10-15 minuten. Giet af en laat afkoelen. Verwijder eventuele graten en breek de kabeljauw in kleine stukjes.

3. **Bak de aardappelen:**
- Verhit ongeveer de helft van de olijfolie in een grote koekenpan. Bak de aardappelstrookjes goudbruin en knapperig. Laat ze uitlekken op keukenpapier en breng op smaak met zout.

4. **Bak de uien en knoflook:**
- In dezelfde pan, voeg de resterende olijfolie toe en bak de gesneden uien en gehakte knoflook tot ze zacht en licht goudbruin zijn.

5. **Voeg de kabeljauw toe:**
- Voeg de gebroken stukjes kabeljauw toe aan de pan met uien en knoflook. Bak gedurende een paar minuten tot alles goed gemengd is en de kabeljauw warm is.

6. **Voeg de aardappelen toe:**
- Voeg de gebakken aardappelen toe aan de pan met kabeljauw en uien. Meng alles goed door elkaar.

7. **Klop de eieren:**
- Klop de eieren in een kom en giet ze over het mengsel in de pan.

8. **Laat sudderen:**
- Laat het mengsel sudderen op laag vuur tot de eieren gaar zijn en alles goed is gemengd. Blijf af en toe roeren om te voorkomen dat de eieren aan de pan blijven kleven.

9. **Serveer:**
- Strooi verse peterselie over het gerecht en garneer met olijven en citroenpartjes indien gewenst. Serveer warm.

Bacalhau à Brás is heerlijk met een frisse salade en vers knapperig brood. Geniet ervan!

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.