recept voor Portugese Frango Piripiri (op zijn viva sua vida's)

Er zijn vele recepten bekend voor kip Piripiri, en ieder restaurant beweert dat zij de lekkerste heeft. Maar er kan er maar een het lekkerst zijn: dat is natuurlijk die van ons:

Eerst de ingrediënten (voor 4 personen):

  • 4 haantjes (400-450 gr. per stuk), of twee kleine kippetjes (+/- 1 kg per stuk) 
  • een halve citroen  
  • 6 teentjes knoflook
  • een handvol gedroogde piripiri pepers
  • 250 ml Casa Anadia olijfolie, kies je eigen voorkeur!
  • zeezout (het liefst uit Aveiro natuurlijk)
  • 5-6 gedroogde laurierblaadjes
  • 50 ml whiskey/brandy/cognac
  • frites
  • een groene salade (zie andere recepten) of eventueel wat gesneden tomaat met wat ui, peper en zout en olijfolie

 

Je begint met het vlinderen van de haantjes, maak inkepingen en leg ze in een schaal:

 

 

Daarna wrijf je wat zout op de haantjes (daar krijgen ze een lekker knapperig korstje van) en je perst 2 teentjes knoflook in wat olijfolie, smeer de haantjes daar lekker mee in. Laat ze lekker marineren. Zorg dat je barbecue is opgestart! 

Laat de haantjes lekker marineren. Nu gaan we voor de saus.

Doe de pepertjes en de laurierblaadjes in een vijzel en zorg dat ze goed gekneusd worden.

Nu gaan de gevijzelde kruiden in een pan. Zet het vuur aan en knijp een halve citroen door de kruiden. Giet een beetje van de olijfolie erbij en voeg de resterende fijngesneden teentjes knoflook bij. Roer een paar keer om, en giet de rest van de olijfolie erin. Voeg het zout toe. Voeg de whiskey toe (wacht niet te lang, want whiskey in kokende olie geeft een knaleffect ;-)

Laat rustig doorwarmen, maar niet koken! Ongeveer 25-30 minuten. 

Terwijl de saus zachtjes trekt vraag je iemand anders de frites zo klaar te maken. In de tussentijd ga jij lekker naar buiten om de haantjes te trakteren op goede barbecue beurt.

Als de haantjes lekker knapperig en gaar zijn (15-20 minuten) neem je ze mee terug. De haantjes kun je in hun geheel serveren. Als je kippetjes hebt gebruikt moet je ze even in stukken knippen/snijden.

Voeg de frites en salade bij en laat iedereen naar eigen smaak piripiri saus over de kip gieten.

Eet smakelijk en pas op je vingers (dat je ze niet opeet, ze niet verbrand aan de kip en ze goed wast als er olie opzit en je moet plotseling plassen ;-)

PS. Olie die overblijft zeven en in een weckflesje doen, blijft nog maanden goed.

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.